top of page

Over Kundalini Yoga

Kundalini yoga is een unieke vorm van yoga die zich richt op het activeren van de kundalini-energie, die aanwezig is in ieder mens. Door middel van specifieke houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie kan kundalini yoga helpen om deze onuitputtelijke bron van creativiteit en spirituele kracht te activeren.

 

Met kundalini yoga kun je niet alleen fysiek sterker worden, maar ook mentaal en emotioneel. Het kan je helpen om beter te slapen, om te gaan met stress en om je mentale focus te verbeteren. Bovendien kan het je op een dieper niveau verbinden met jezelf en met het universum.

 

Als je op zoek bent naar een unieke en transformerende yoga-ervaring, dan is kundalini yoga zeker iets voor jou. Kom het uitproberen en ontdek de kracht van de kundalini-energie!

 Wat doet Kundalini Yoga voor je?

 

 • Het laat je energie stromen

 • Versterkt het zenuwstelsel en brengt balans in je hormoonstelsel

 • Stimuleert circulatie van bloed en lymfe

 • Maakt je zowel fysiek, mentaal als emotioneel sterker

 • Ontgift je lichaam

 • Verhoogt je bewustzijn

De kracht van kundalini yoga  ligt in de ervaring. Het gaat er niet om hoe goed en precies je de oefening doet maar dat je de energie laat stromen en dat je je bewust bent van de ervaring die het je brengt. Naast de direct merkbare effecten op lichaam en geest heeft kundalini yoga ook een meer subtiele uitwerking op je lichaam en je (bewust)zijn. Zo zal je als je regelmatig kundalini yoga beoefent meer rust ervaren en ook beter bestand zijn tegen stress. 

kundalini yoga is geschikt voor iedereen ongeacht leeftijd of flexibiliteit.  

Meditatie

Kundalini meditaties richten zich op het activeren van de kundalini-energie. Kundalini meditaties zijn waarschijnlijk wat anders dan de meditaties die je gewend bent. In plaats van alleen maar stil zitten en proberen je hoofd leeg te maken ben je met van alles bezig zowel fysiek als mentaal en soms ook emotioneel. In de meditaties worden vaak beweging, mudras (handgebaren) en ook mantra's gebruikt. Door deze technieken te combineren en je aandacht te richten op de Kundalini-energie kan die geleidelijk door het lichaam worden geleid en geactiveerd. Dit alles helpt je om je in een andere staat van (bewust)zijn te brengen. 

 

Kundalini meditatie kan helpen bij het verhogen van de energiebalans in het lichaam, het versterken van het immuunsysteem, het verminderen van stress en het verbeteren van je algehele welbevinden.

Mantra's

In de lessen chanten we ook mantra's. Mantra's zijn woorden of klanken die als meditatie worden herhaald. Het herhalen van een mantra kan helpen om de geest te kalmeren en de concentratie te verbeteren waardoor een diepere meditatieve staat ontstaat. Mantra's kunnen ook specifieke spirituele of helende eigenschappen hebben.

Het chanten van mantra's heeft verschillende effecten op het lichaam en de geest. Eerst en vooral kan het de ademhaling en het ritme van het lichaam beïnvloeden, waardoor de hartslag en de bloeddruk worden verlaagd. Dit kan helpen om een gevoel van rust en ontspanning te bevorderen en je stressniveau te verminderen. Daarnaast kan het chanten van mantra's de geest kalmeren en helpen bij het loslaten van negatieve gedachten en emoties. Het steeds herhalen van dezelfde woorden of zinnen kan helpen om de geest te focussen en af te leiden van zorgen of afleidingen.

 

Het chanten van mantra's heeft ook een vibrerend effect die door het hele lichaam resoneert en wat een gevoel van rust en welzijn geeft. Door het chanten worden de energieën (je chakra's) in het lichaam in balans gebracht

Kortom, het chanten van mantra's kan helpen bij het bevorderen van innerlijke rust, concentratie en een diepere verbinding met het spirituele zelf. Het is een waardevolle tool voor mensen die op zoek zijn naar meer balans en welzijn in hun leven. En het is ook heel lekker om te doen...:)

Pranayama

Pranayama is een onderdeel van yoga dat zich richt op het beheersen van de ademhaling. Het woord "pranayama" is afgeleid van de Sanskriet woorden "prana" (levensenergie) en "ayama" (beheersing of uitbreiding), dus letterlijk vertaald betekent het "beheersing van de levensenergie".

In de Kundalini Yoga maken we regelmatig gebruik van verschillende technieken van pranayama, zoals:

 • Alternate Nostril Breathing, een techniek waarbij de ademhaling wordt geregeld door afwisselend de rechter- en linkernostril te blokkeren.

 • Breath of Fire, de vuurademhaling, een snelle en krachtige techniek waarbij de ademhaling snel en diep wordt ingeademd en uitgeademd door het pompen van de navel.

 • Long Deep Breathing; een lange diepe volledige ademhaling in drie delen

Pranayama wordt vaak gedaan als voorbereiding op meditatie of yoga-asana's (houdingen), omdat het helpt om de geest te kalmeren en de concentratie te versterken. Er wordt ook gezegd dat het de energie in het lichaam kan verhogen en de longcapaciteit kan vergroten. Pranayama wordt vaak beschouwd als een van de meest effectieve manieren om stress te verminderen en het lichaam en geest in balans te brengen.

KUNDALINI YOGA IS DE YOGA VAN HET BEWUSTZIJN

Kundalini yoga is een unieke yogastijl die duizenden jaren als een geheime traditie mondeling werd overgebracht van meester op leerling. 

Het is een spirituele yoga stijl en wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. De focus is voornamelijk gericht op de ontwikkeling en realisatie van je ware potentie. Kundalini yoga kan transformerend zijn, omdat het je bevrijdt van zowel lichamelijke als geestelijke issues. Het is een opruimproces voor lichaam en geest. 

THE BASICS

Kundalini Yoga heeft zoveel te bieden. Hieronder vind je een aantal basisoefeningen die in veel Kundalini yogalessen terug komen.

De vuurademhaling:

Breath of Fire  of vuurademhaling is een kenmerkende ademhalingstechniek in Kundalini Yoga. Je kunt het op zichzelf beoefenen voor 3 tot 31 minuten, afhankelijk van de behoeften en samenstelling van de beoefenaar. Het is ook een veelvoorkomend onderdeel in kriyas vanwege zijn diepgaande energetische effecten.

Het kost tijd om het evenwicht tussen buikkracht en ontspanning te beheersen die deze ademhaling mogelijk maakt, maar de voordelen maken het de moeite waard.

 

Wat is het?

De vuurademhaling is een snel pompen van de navel dat licht en ritmisch is. Je ademt uit door je navelpunt in te trekken en je ademt in door je navelpunt te ontspannen. De in- en uitademingen zijn even lang, waarbij de inademing meer via ontspanning dan via inspanning gebeurt. Vuurademhaling wordt beoefend door de neusgaten met de mond gesloten, tenzij anders vermeld.

 

Begin klein en langzaam met de vuurademhaling. Sommige mensen kunnen duizeligheid of lichtheid in het hoofd ervaren bij het beginnen met oefenen. Als dit gebeurt, neem dan een pauze en ga terug naar je natuurlijke ademhaling.

 

Wat doet het?

Vuurademhalingverkwikt je hersenen, zuivert het bloed en versterkt het zenuwstelsel. Regelmatige beoefening vergroot de longcapaciteit en verhoogt de vitale energie. Het is een go-to oefening voor momenten waarop je weinig energie hebt of worstelt met verslavende neigingen en een natuurlijke zuurstofboost nodig hebt. Het is ook verantwoordelijk voor de "natural high" die je kan ervaren als je Kundalini Yoga beoefent. Maar let dus wel op dat je het niet overdrijft!

 

De vuurademhaling:

 • Verwijdert afvalstoffen uit de slijmvliezen en bloedvaten

 • Herstelt het evenwicht tussen het parasympathische en sympathische zenuwstelsel

 • Versterkt het navelcentrum

 • Verhoogt het fysieke uithoudingsvermogen

 • Past het psycho-elektromagnetische veld van de aura aan

 • Versterkt het immuunsysteem

 • Synchroniseert bioritmen

 

Hoe te beoefenen?

Neem je comfortabele zitpositie in. Sluit je ogen en concentreer je op je 3e oog, het punt tussen je wenkbrauwen. Steek je tong uit en begin te hijgen als een hond. Merk op hoe de buik intrekt bij de uitademing. (Als dat niet het geval is, zie dan het omgekeerde ademen hieronder) Wanneer dit automatisch gaat, sluit je je mond en ga je verder door je neus. Plaats je handen op je buik. Beweegt het krachtig in en uit? Of blijft het staan? Je zou een zachte pomp van de navel moeten opmerken.

 

Onthoud: Dit is een krachtige ademhaling, maar hyperventilatie is nooit het doel. Als je je licht in het hoofd begint te voelen, vertraag dan je ademhaling, reset je ritme en begin opnieuw. Neem de tijd en rust indien nodig.

 

Veelgemaakte fouten: Volgens het Kundalini Research Institute zijn deze drie veelvoorkomende problemen iets om op te letten bij het beoefenen van de vuurademhaling:

 • Omgekeerd ademen: Sommige mensen ledigen van nature de buik als ze inademen, en vullen het als ze uitademen. Dit wordt omgekeerd of paradoxaal ademen genoemd. In dit geval moet de beoefenaar zichzelf opnieuw conditioneren, de ademhaling zo veel vertragen als nodig om ervoor te zorgen dat ze de buik intrekken bij het uitademen.

 • Overdreven buikpomp of blaasademhaling: Hoewel Breath of Fire de navel werkt, wordt de beweging aangedreven door het zonnevlecht en vindt hogerop plaats, dichter bij het middenrif.

 • Onevenwichtige inademing + uitademing: De inademing en uitademing zijn even lang. Als je net begint met oefenen is het gebruikelijk om iets te veel te focussen op de inademing, wat kan leiden tot dat gevoel van lichtheid in het hoofd. De sleutel is om je te concentreren op de uitademing, en laat de inademing vanzelf gebeuren. Van daaruit zullen de in- en uitademingen automatisch in evenwicht komen.

 

Contra-indicaties: Vuurademhaling mag niet worden beoefend tijdens de zwangerschap of op de eerste drie dagen van je menstruatie. In een kriya waarin Breath of Fire wordt gevraagd, kun je het vervangen door diep langzaam ademen of een zeer lichte vuurademhaling beoefenen zonder de navel te pompen.

bottom of page