top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvercasperneeteson

De blaasmeridiaan

De blaasmeridiaan wordt in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) beschouwd als een van de belangrijkste energiebanen of meridianen in het lichaam. Meridianen zijn paden waardoor de levensenergie, of Qi, stroomt en zijn essentieel voor de gezondheid en het functioneren van het lichaam. In kundalini yoga worden de meridianen ook wel nadi's genoemd. De blaasmeridiaan is uniek vanwege zijn lengte en het aantal punten erop, waardoor het een aanzienlijke invloed heeft op het lichaam.De blaas is een belangrijk orgaan in het urinewegstelsel van het lichaam, verantwoordelijk voor het opslaan van urine voordat het uit het lichaam wordt verwijderd. De blaas ligt in het bekken, net achter het schaambeen en is verbonden met je beide nieren. Je blaas kan wel 400 tot 600 ml urine opslaan. De afvalstoffen worden vanuit de nieren naar de blaas getransporteerd om via de urine het lichaam te verlaten.
Kenmerken van de Blaasmeridiaan

De blaasmeridiaan is de langste meridiaan in ons lichaam en heeft de meeste acupunctuurpunten. Hij begint bij de binnenste ooghoek, loopt over het hoofd, langs de rug (waar hij zich splitst in twee parallelle banen aan elke kant van de wervelkolom), en gaat verder langs de achterkant van de benen tot aan de kleine tenen.Deze meridiaan wordt geassocieerd met het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam, het ondersteunen van de rug, en het beïnvloeden van het centrale zenuwstelsel. Het is de enige meridiaan die door onze hersenen stroomt en langs de gehele rug en direct ons zenuwstelsel beïnvloedt, evenals onze emotionele geheugenopslag. 


De blaasmeridiaan wordt ook gezien als belangrijk voor de gezondheid van de huid en voor het balanceren van de interne organen door zijn indirecte invloed.


De blaasmeridiaan is betrokken bij het reguleren van stress en ontspanning. Een disbalans in deze meridiaan kan leiden tot fysieke symptomen zoals rugpijn, urinewegproblemen en hoofdpijn, maar ook tot emotionele verstoringen zoals angst en frustratie.


Als je één van de symptomen zoals hierboven beschreven ervaart kan acupunctuur of acupressuur heilzaam zijn.


Wat kan je nou doen om je blaas én je blaasmeridiaan gezond te houden?

Drink voldoende, bij voorkeur warm water of thee.

Alkalisch (niet verzurend) dieet hoog in verse vruchten & groenten

Cranberrysap en cranberries (in geval van blaasinfectie)

Gojibessen & blauwe bessen

Zwarte voedingsmiddelen (zwarte druiven, zwarte olijven, zeewieren, zwarte sesamzaadjes, aubergines, etc.)

Honingmeloen & watermeloen

Komkommers & courgette

Selderij

Wortelgroenten: Zoete aardappelen, yams, wortels, pompoenen

Knoflook & uien

Noten & notenoliën


En wat kan je beter vermijden?

Zout, omdat het het lichaam uitdroogt - gebruik alleen gezonde zouten zoals Himalaya, Keltisch of onbewerkt zeezout.

Cafeïne - koffie, zwarte thee, groene thee, cafeïnehoudende dranken — ze veroorzaken uitdroging

Excessieve emotionele frustratie & emotionele stress

Zuurvormende voedingsmiddelen (alcohol, suiker, cafeïne, frisdranken, tarwe & gluten, hete pepers & chili, pittige voedingsmiddelen, MSG, tomaten, ..)


Aanstaande maandag doen we in de les een kriya voor de blaasmeridiaan. Om weer hernieuwde energie en vertrouwen te krijgen.


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page