top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvercasperneeteson

Superslaper

Wat voor slaper ben jij? Ben jij zo'n type die z'n ogen dichtdoet en boem weg is of ben je meer een draaier en woeler? Iemand die drie keer per nacht wakker wordt of duurt het voor je gevoel uren om in slaap te komen? Lees verder, er volgen een paar handige tips...

Ik ben zelf het type dat z'n ogen dichtdoet en slaapt. En heel af en toe een nachtje dat het in ene niet wil en dan lig ik wakker en komt de slaap niet.Uit het boek Superslapen leerde ik de term slaapdruk. Slaapdruk zorgt ervoor dat je lichaam wil slapen. En die kan je verhogen door niet oeverloos in je bed blijven hangen na een nacht niet slapen maar elke dag op hetzelfde tijdstip erin en eruit. Net als geen koffie in de avond, geen alcohol, rust en regelmaat. Die zorgen allemaal voor een goeie slaapdruk.

En elke avond hetzelfde ritueel helpt ook: geen schermen, weinig prikkels, kopje valeriaanthee, mooi boek, dansende letters, ogen dicht, bewuste ademhaling (zie hieronder), weg.

Saai maar waar. En de volgende dag blij. Niks zo kostbaar als een nacht goed slapen.Volgens het boek Superslapen is elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan het allerbelangrijkste. Ook in het weekend, uitzonderingen daargelaten. En zorg voor een goeie slaapkamer met rustige kleuren, goed geventileerd en geen tv. Je telefoon op vliegtuigstand. Liever geen vast tapijt (heeft negatieve invloed op je luchtwegen). En hoe donkerder je slaapkamer, hoe beter en vaster je zult slapen...


De kundaliniyoga heeft ook vele tips over slapen. Leuk toch al die richtlijnen. Misschien heb je er wat aan.

Eet voordat de zon ondergaat en tenminste 4 uur voordat je gaat slapen.

Drink een glaasje golden milk of een glaasje selderijsap...(mmmm?!) Het recept voor Golden Milk en nog talloze andere kundalini-lifestyletips vind je overigens ook in het superleuke kundaliniyogaboek Happy Hart.

Was in de avond je voeten met koud water en droog ze af met een ruwe handdoek. En masseer je voeten, bij voorkeur met warme sesamolie.

Voor mensen met lang haar: kam of borstel je haar, net als vroeger, 100 slagen. Je brengt zo het elektromagnetische veld van het lichaam in evenwicht.

Het beste is om op natuurlijke vezels of zelfs een schapenvachtje te slapen. Berenhuid schijnt het allerbeste te zijn, hahaha, tuurlijk...

Slaap met je hoofd naar het oosten. En als dat niet lukt dan naar het noorden.

Wil je een oefenserie doen die je kan doen voor je naar bed gaat: Kriya for Achieving Comfortable, Happy Sleep. De oefeningen stimuleren het navelpunt zodat we “Sukh Nidra” kunnen ervaren, een weldadige nachtrust, zonder vreemde dromen. Je onderbewuste wordt dan lekker opgeschoond.

En de Shabad Kriya, een meditatie die je kan doen voor je naar bed gaat of op een ander moment van de dag. Als je de meditatie regelmatig beoefent zal je slaap diep en ontspannen zijn en je zenuwen kunnen herstellen.

Ademhalingsoefeningen die de nadruk leggen op lang uitademen helpen ook om te gaan slapen. Bijvoorbeeld met de ujjaji ademhaling. Voor veel mensen hun geheime slaapmiddel...

En natuurlijk de neusademhaling door je linkerneusgat zoals ik je leer in mijn lessen. Heel kort door de bocht: Je linkerneusgat is verbonden met de maan, met rust en koelte en daardoor heen ademen maakt je rustig (zie ook deze blog) Ga in je bed liggen en doe het tien tot dertig minuten.

Ga lekker vroeg naar bed. Veel yogi's gaan graag vroeg naar bed. En dat heeft een ayurvedische reden. Elke tijd is verbonden met een element. De tijd van 18.00 tot 22.00 uur is Kapha-tijd, tijd bedoelt om te ontspannen. Daarna, van 22.00 tot 02.00 uur, is de Pitta-tijd, dan is de energie actiever en is het lastiger om de slaap te vatten. Hetzelfde geldt voor de ochtend: tussen 02.00 en 06.00 uur is de sluier tussen hemel en aarde het dunst en dat is echt de beste tijd om te mediteren. Dus probeer voor 22.00 uur te slapen en lekker vroeg op te staan. Niet dat mij dat zelf lukt maar het is echt een goeie tip...:)

De volgende oefening helpt als je wakker ligt en je denken heel druk is. Probeer het een paar minuten te doen, daarna val je gelijk in slaap. Lig op je rug, je hielen rusten op het bed. Adem langzaam en diep in door je neus. Op de inademing strek je de tenen naar je toe, terwijl je mentaal de mantra Sat hoort. Op de uitademing strek je de tenen van je af, terwijl je mentaal de mantra Nam hoort.

Nou met al deze tips wordt je in no-time een superslaper. En je raadt het natuurlijk al...maandag 22 januari doen we een kriya en meditatie voor het bevorderen van een goede nachtrust...Heerlijk!


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Luchtbad

Ojas!

Keep up!

Commentaires


bottom of page