top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvercasperneeteson

Winter, het seizoen van de nieren

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt gezegd dat de winter dé tijd is om extra aandacht

aan je nieren te besteden.


Onze nieren

De nieren hebben de vorm van een boon, ter grootte van je vuist en liggen achter in je lichaam ter hoogte van de lagere rug net boven de taille. De nieren filteren continue je bloed. Met iedere hartslag gaat ongeveer 25 % van wat door je hart gepompt wordt naar de nieren om gefilterd te worden.  De nieren houden ook de zuur/base balans van je lichaam in de gaten door de niveaus van water, zout en elektrolyten in het bloed te controleren en te reguleren. (samen met de longen)En wat doen die nieren nog meer?

Nou, ze zijn een soort superfilters die ons lichaam schoonhouden door alle gifstoffen en overtollig water eruit te gooien. Ze zijn zelfs nog belangrijker dan de lever als het gaat om detoxen! Ook zorgen ze ervoor dat we genoeg rode bloedcellen hebben en dat onze bloeddruk in balans blijft. En dan hebben we het nog niet eens over de bijnieren, die vlak boven de nieren zitten en ons lichaam voorzien van hormonen om stress te tackelen en onze spieren te laten groeien. Adrenaline, dat ons lichaam in 'actie-modus' zet, is daar een goed voorbeeld van.


De nieren zijn ook nog eens de opslagplek van 'Ojas', een soort levenselixer dat ons vitaal houdt. Als onze nieren niet lekker werken, hebben we minder Ojas, en dat kan ons sneller oud laten voelen. Dingen die de nieren kunnen uitputten zijn bijvoorbeeld te veel medicijnen, drugs, niet genoeg water drinken, te veel stress en oh ja, ook te veel seks.


Die nieren van ons zijn echt de energiecentrales van het lichaam. Ze zorgen ervoor dat we vol passie en motivatie door het leven gaan. Als ze niet goed werken, kun je je moe voelen, last hebben van stress, sneller grijs worden, een laag libido hebben en zelfs gehoorproblemen krijgen.Maar er is meer...

Vanuit het yogisch perspectief worden de nieren gelinkt aan het element water en aan ons tweede chakra, dat gaat over emoties, creativiteit en verbinding met anderen. De ervaring van angst en onbevreesdheid is geënt op de basis van het urinewegstelsel.


Emotionele issues zoals angst, trauma's en besluiteloosheid hangen samen met onze nierenergie.

De nieren en bijnieren werken heel goed samen en sturen 'moed' je lichaam in via de hormonen die ze afgeven tijdens momenten van stress of druk. Wanneer je lichaam constant in een staat van stress functioneert en niet kan herstellen kunnen je bijnieren uitgeput raken, wat leidt tot een burn-out. Ten tijde van ontspanning dragen de nieren bij aan de algehele gezondheid en de sterkte van het skeletsysteem. Ze filteren het bloed.


Een gezonde gedisciplineerde levensstijl die zorgt voor gezonde nieren kan, met de tijd, bijdragen aan iemands gevoel van veiligheid en moed.


Voor optimale gezondheid van je nieren 

Drink voldoende water gedurende de dag.  Ook watermeloen, komkommer (sap) en selderijsap zijn heel gezond. Komkommer en citroen zijn basische voedingsmiddelen. Ook ananas, waterkers, kokosnoot en rijst zijn goed.  En een dieet van mungbonen en rijst is ook goed voor de nieren. Dit kan je ook als dieet voor 28 dagen doen.


En nog meer tips om je nieren gezond te houden:

De kans op nierschade kun je verlagen door:

  • gezond te eten en een gezond gewicht te handhaven;

  • zo min mogelijk zout te gebruiken;

  • niet te roken;

  • voldoende te bewegen; en

  • met mate alcohol te drinken.

Deze tips helpen trouwens ook om hoge bloeddruk en diabetes type II te voorkomen, twee ziektes die zelf ook weer tot nierschade kunnen leiden.


En natuurlijk is yoga is een supermanier om aan deze thema's te werken. Kundalini yoga heeft speciale oefeningen die je nieren een boost geven, helpen met het loslaten van opgeslagen emoties, stress verminderen en je nieren weer opladen.


Maandag 26 februari doen we een les voor de nieren en bijnieren. De kriya die we gaan doen stimuleert de nieren en brengt de onderste drie chakra's in balans.

 


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page