top of page

The Ten Bodies

Volgens de kundaliniyoga heb je niet alleen je fysieke lichaam maar wel 10 lichamen: 

een fysiek lichaam, drie mentale lichamen en zes energielichamen. 

Heel interessant om meer over te weten! Dit zijn ze:

1 Soul body 

2 Negative Mind 

3 Positive Mind 

4 Neutral Mind 

5 Physical body 

6 Arcline 

7 Aura 

8 Pranic body 

9 Subtle body 

10 Radiant body 

Elk lichaam heeft zijn eigen functie en kenmerk, kracht en zwakte. Het ene lichaam is niet beter of belangrijker dan het andere, het werkt niet zoals de piramide van Maslow, het werkt mét elkaar. 

Deze lichamen zijn bedoeld om de subtiele anatomie van het menselijk wezen te begrijpen. Wij zijn gewend om voornamelijk naar ons fysieke lichaam te kijken maar eigenlijk is dat dus maar 1/10e van ons wezen. Je kan de tien subtiele energielichamen zien als tien krachtige tools die je tot je beschikking hebt om naar jezelf (en anderen) te kijken.  Het ontwikkelen van je kennis en inzicht in deze tien lichamen in jezelf geeft je meer bewustzijn.

 

De tien lichamen worden gebruikt als leermiddel om de kruispunten te vinden tussen de fysieke en de subtiele anatomie.  Wat je bij de subtiele anatomie dient te onthouden is dat het geen exacte wetenschap is. Eigenschappen van lichamen overlappen elkaar. Het is niet zwart-wit.

 

Numerologie

Over elk lichaam valt van alles te ontdekken en bij dit tien-lichamen- systeem hoort een numerologie: aan de hand van jouw geboortedatum weet je welke nummers (lichamen) jouw kracht en uitdagingen zijn.

 

Ga HIER naartoe voor jouw numerologie. Die wordt in één seconde voor je uitgerekend.

Als je jouw geboortedatum intypt komen er een aantal nummers naar voren. 

 

ZIELENUMMER. Dit nummer stelt de verbinding met je ziel voor. Je innerlijke zelf en je bron van creativiteit. 

GAVENUMMER. Dit is je in dit leven gegeven gave. Een kwaliteit of kracht waarop je kunt vertrouwen, die moeiteloos voor je werkt. 

KARMANUMMER. Het karma-nummer geeft je relatie met anderen aan. Het geeft de mate van openheid of blokkade aan voor effectieve communicatie met anderen, en benadrukt het belangrijkste gebied van beperking waaraan moet worden gewerkt. 

LEVENSLOTNUMMER. Hoe mensen je je zien en wat ze bij je zoeken. 

PADNUMMER. Je levenspad, vervulling… Dat wat je te doen hebt in deze wereld.

 

Als er in één van bovenstaande nummer bij jou een 1 voorkomt correspondeert dat met De Soul Body. Verderop lees je er meer over.

1. The Soul Body

Allereerst wat meer algemene info over het eerste lichaam: The Soul body. 

De Soul Body is je ziel, je beste vriend. Het is het goddelijke licht dat in je hart leeft. De verbinding tussen hemel en aarde. Je Soul body verbindt je met het goddelijke en ondersteunt je bij je spirituele ontwikkeling. 

De Soul body sterft nooit. Het is oneindig. De Soul body is een stukje energie dat niet kapot gemaakt kan worden, niet dood kan gaan. Samen met je negende lichaam, de Subtle body, reist het voor eeuwig met je mee. 

 

Vanuit yogisch perspectief is je ziel de reden dat je op aarde bent. De ziel wil op aarde een bepaalde ervaring opdoen, lessen leren. 

Het is de taak van de Soul Body om je bewust te worden van wie je werkelijk bent en steeds meer een “bezield” leven te leiden. Je passie ontdekken, je hart volgen, weten wat je te doen hebt. Steeds meer bewustzijn, bewust zijn. 

 

Het thema van de Soul Body is hart versus hoofd. Durf je je hart te volgen, te luisteren naar je innerlijke stem? Of zit het ego in de weg – die wil vasthouden aan zekerheden, status en doen wat er van je wordt verwacht. "Being an intellectual" wat in sommige kringen als het hoogste goed wordt gezien, is volgens de kundaliniyoga funest voor je verbinding met je Soulbody. Want zolang je in je hoofd leeft ben je niet in de realiteit. De schoonheid van het leven, hier en nu, dringt niet tot je door, de ervaringen komen niet echt binnen. 

Als je je hart en hoofd in balans brengt zal het leven je meer vervulling geven; meer in lijn zijn met je bestemming. 

 

En wat is nou eigenlijk het verschil tussen je hart en je ziel? Je hart wordt wel de toegangspoort tot je ziel genoemd. Mooi!

 

Als je Soul Body sterk is sta jij in je kracht, ben je creatief, vol passie en je hebt een gevoel van richting/bestemming. Je bent intuïtief, stabiel en hebt compassie. 

Als je Soul Body niet sterk is vind je het misschien lastig om echt in contact te komen met je passie. Je hebt last van “ja maars” en “wat als” en hebt de neiging de signalen van je lichaam en intuïtie te negeren. De Soul Body heeft een connectie met het eerste chakra. Een fysiek kenmerk van zwakte van dit lichaam is constipatie. 

 

Kijk en dit soort dingen kunnen dus tijdelijk zijn he? Het is niet zo dat je statisch heel sterk altijd verbonden bent met je Soul Body, alles flowt, alles komt, alles gaat dus soms zit je in je kracht en soms niet. Zoals wij allen. 

 

Wat wel fijn is, de kundaliniyoga heeft allerhande tips om die Soulbody krachtiger te maken.

Wat kan je doen om de Soul Body te versterken: 

 • Leer om op lange termijn te denken: hoe is dit over 10 weken, 1 jaar, 100 jaar; 

 • Oefen in dienstbaar zijn naar anderen, vanuit liefde;

 • Doe creatieve dingen als vorm van zelfexpressie: dans in de kamer met je geliefde, ga creatief tekenen of zing ongegeneerd mee met muziek die jij leuk vindt; 

 • Doe oefeningen voor het eerste chakra, oefening 2 en 3 van de Happy Hart set bijvoorbeeld; 

 • Of zing mee met mantra’s, met name de Mul Mantra. Dit is een fijne. (En dit is de tekst voor als je mee wilt chanten).

 • Eet lijnzaad voor die constipatie :-)

 • Leg je handen op je hart en voel je hart;

 • Volg je hart!

 

En weet je? Je emoties zijn de sleutel om je dieper in jezelf te brengen. Aandacht aan besteden dus! Je emoties leiden je naar je Soulbody. Je ervaart je ziel door je hart en je intuïtie.

Die ziel heeft aandacht nodig. Het is eigenlijk heel gek dat dat wat je altijd met je meedraagt zo weinig aandacht krijgt in dit leven. Het ego krijgt veel aandacht omdat ie zo hard schreeuwt. De Soulbody vindt het fijn als dat ego een toontje lager zingt. 

 

Dan de numerologie van de 10 lichamen:

 

Nummer 1 gaat over twee dingen: BUIGEN VOOR JE HART en CREATIVITEIT. 

 

Heb je een 1 als zielenummer? 

In cirkeltjes draaien, vanuit je hoofd ergens uit proberen te komen, misschien herken je dat. 

Meditatie, op wat voor manier dan ook (het kan ook dansen, borduren of wandelen zijn) is voor jou de sleutel naar je hart. 

Leren te leven vanuit het hart, daar moet je heen. 

 

Heb je een 1 als gavenummer?

Creativiteit is jouw gave. Op wat voor manier dan ook. 

En als je op het pad van spiritualiteit zit leef je moeiteloos vanuit je hart 

 

Heb je een 1 als karmanummer?

Het is voor jou gemakkelijk om met je hoofd relaties met anderen aan te gaan. 

Jouw les is om die relaties vanuit je hart aan te gaan. 

 

Heb je een 1 als levenslotnummer? 

Je bent al vele levens heel creatief geweest. Anderen zien jou als een zeer creatief persoon. 

 

Heb je een 1 als padnummer?

Zet je creativiteit in om je diep vervuld te voelen. En creativiteit is niet per se kunstzinnig bezig zijn. Creativiteit is: anders naar de dingen kijken, buiten de gebaande paden willen lopen, een oplossing kunnen bedenken voor alles. 

 

Verder:

Wil je meer weten over de Ten Bodies? Meer info, kriyas en meditaties voor ieder lichaam vind je in dit boek:

 

Een andere goede set voor het eerste lichaam is de https://www.3ho.org/meditation/basic-spinal-energy-series/ Ook nog een hele gemakkelijke set.

2. The Negative Mind

De negative mind is één van je drie mentale lichamen:

 

Negative mind (2e lichaam): Waarschuwt je voor risico’s, problemen en gevaren. De negative mind is de allersnelste in je gedachten.

Positive mind (3e lichaam): Is actiegericht, optimistisch, ziet overal kansen en mogelijkheden.

Neutral mind (4e lichaam): Is verbonden met het hartcentrum en neemt op basis van de voors en tegens van de positive en negative minds een besluit vanuit een neutrale, compassievolle positie.

 

Deze minds zijn een natuurlijk aspect van ons denken en hebben we allemaal in ons. Als je wat meer bewustzijn hebt op deze 3 minds heb je meer het stuur in handen over je eigen denken. En dat is altijd handig.

 

The negative mind scant voortdurend het gevaar, risico's en geeft je grenzen aan. Deze mind beschermt je. We zien grenzen soms als negatief maar grenzen zijn belangrijk! Grenzen geven helderheid, duidelijkheid en richting op je pad. Niks mis mee. Zie je negative mind maar als je innerlijke lijfwacht die jou heel goed wil beschermen.

Het thema van the negative mind is erbij willen horen.

Dat erbij willen horen is iets oers en willen we allemaal: bij een groep, bij je gezin, bij je geliefde. De piramide van Maslow, je moet erbij horen om te overleven. Maar niet alle mensen/groepen zijn goed voor je om in betrokken te raken. En daar helpt the negative mind je bij. Om te scannen wat goed is voor jou, voor jouw levenspad.

 

Een negative mind in balans kent goede grenzen, kan waar nodig 'nee' zeggen, kan een nieuwe omgeving scannen en weet precies wanneer en waar iets mis dreigt te gaan. Mensen met een gezonde negative mind hebben een scherp oog en kunnen zien hoe het beter kan. Die negative mind wordt wel in verband gebracht met dat onderbuikgevoel: voelen dat iets niet goed voor je is, in contact staan met je intuïtie.

Er zijn zoveel prikkels en triggers waardoor de negatieve mind uit balans kan raken. Ook omdat the negative mind zich als eerste aandient in je hoofd kun je hopeloos verdwalen in die mind. En dat kan leiden tot angst voor van alles en nog wat, piekeren en niet in beweging komen want lekker veilig. Jezelf verliezen omdat je er zo graag bij wilt horen, je gemakkelijk laten beïnvloeden door anderen. En een zwakke negative mind kan je weerhouden van het nemen van risico's die af en toe nodig zijn om je te blijven ontwikkelen, jouw levenspad te blijven lopen. Om de negatieve geest te versterken en in balans te brengen, kun je gelukkig van alles doen:

 • Je linkerneusgat is verbonden met the negative mind. Ademen door je linkerneusgat brengt kalmte en koelte. Een paar minuutjes ademen door je linkerneusgat helpt tegen te negatieve gedachten.

 • Een wandeling in de natuur helpt je om te aarden (uit je hoofd te komen) en brengt je meer bij je onderbuik, je intuïtie.

 • Houdt een dagboek bij om je denkpatronen beter te snappen. Je herkent dan je negative mind en kunt reflecteren daarop.

 • Zelfzorg: wees altijd lief voor jezelf en voed jezelf zowel fysiek als geestelijk met gezond voedsel en gezonde activiteiten.

 • Positief affirmeren, altijd fijn.

 • De mantra Ong Sohung bevestigt dat je één bent met alles wat is en geeft the negative mind het gevoel er bij te horen. In de les doen we af en toe deze Ong Sohung-mantrameditatie. Doe 'm vooral eens. Gewoon zitten, ogen sluiten en meezingen. Zo heerlijk!

 

 

Dan de numerologie van de 10 lichamen:

Heb jij een 2 in één van onderstaande nummers? Misschien resoneert onderstaande bij jou:

 

Nummer 2 gaat over erbij willen horen.

 

Heb je een 2 als zielenummer?

De sleutel voor jou is om je verlangens te neutraliseren, erachter te komen wat er achter je verlangens zit.

Jezelf beschermen is waar het bij dit nummer over gaat. Het beschermen van je eigen pad en je eigen ziel. Je verbinden met je eigen ziel, je soulbody dus.

Heb je een 2 als gavenummer?

Je hebt de gave je met iedereen te kunnen verbinden en iedereen voelt zich ontspannen bij je. Je kunt het gevaar van elke situatie goed inschatten.

Heb je een 2 als karmanummer?

Je bent gevoelig en zou het liefst met iedereen verbinding hebben. Dat is je zwakte en ook je kracht. Als je negative mind sterk is schat je situaties goed in en leg je verbindingen die goed zijn voor je (ziel). Als je negative mind minder werkt kan er misbruik van je gemaakt worden. De sleutel is om master te worden van je neutral mind zodat je in stresssituaties de rust bewaart en overzicht houdt. Dat komt in les 4 :-)

Heb je een 2 als levenslotnummer?

Als je de keuze gemaakt hebt om je te verbinden met jouw spirituele pad ben je makkelijk benaderbaar en evenwichtig in relaties. Fijn gezelschap dus!

Heb je een 2 als padnummer?

Dit gaat over toewijding. Wat een prachtig woord. Toewijding. Jouw levenspad met volledige toewijding lopen.

Verder:

De yoga die we in de les gaan doen voor the negative mind komt uit dit boek:

 

Fijne meditaties voor het 2e lichaam:

De allerbelangrijkste conclusie voor the negative mind: Wees je bewust van je denkpatronen.

Veroordeel je negative mind niet maar wees blij dat je in staat bent gevaar te scannen en grenzen aan te geven. Maar bovenal: blijf in beweging en durf te leven!

“We should learn to contain our negativity. God gave you the negative mind just to see through where you can be damaged. God didn’t give you the negative mind to become negative.”

3. The Positive Mind

Het derde lichaam is the positive mind.

Deze mind wordt ook wel "de zachte stem van de ziel" genoemd. Het ziet overal het positieve van in en scant je omgeving naar kansen en mogelijkheden en oplossingen.

Van nature is deze positive mind speels, licht en grappig. Verantwoordelijk voor optimisme, hoop en het vermogen om de goede momenten en mensen te herkennen. 

The positive mind is de mannelijke energie in jou. Verbonden met het derde chakra en dus met vuur, actie, daadkracht en focus.

 

Als je positive mind te sterk is stort je je blind in van alles, zonder de risico’s te beoordelen. Dat is ook waar verslaving op de loer ligt, of van het één naar het ander hoppen zonder te wortelen. Je hebt dan gewoon te veel vuur. Afblussen dus. Met water. Door te zwemmen, te douchen, te badderen, bij het water te zijn of door te aarden.

Als je positive mind zwak is krijgt the negative mind te veel grip op je. Zie ook hierboven. Te veel negative mind maakt je piekerig, angstig en haalt je weg bij je kracht. Misschien ben je zelfs wel bang voor je eigen kracht, je vuur. Want dat vuur maakt ook dat je in actie moet komen, verantwoordelijkheid moet nemen. En hiervoor heb je the positive mind nodig. Die ziet de humor in van het spel dat het leven is. Dit deel van je denken ziet kansen en mogelijkheden, heeft vertrouwen en hoop en is erop gericht dingen te realiseren.

 

Niemand heeft altijd een uitgebalanceerde positive mind. Het niveau is altijd afhankelijk van situaties, omgevingsfactoren, persoonlijke uitdagingen en levensfasen.

Wat fijn is dat de positive mind, net als andere aspecten van ons wezen, kan worden versterkt en ontwikkeld. Hoe dan?

 

*Allereerst: versterk je navelpunt. Als je een beetje bekend bent met mijn lessen weet je dat ik dat regelmatig benoem. Het versterken van je navelpunt maakt je krachtiger, fysiek en mentaal. 

 

*Oefeningen die goed zijn voor het versterken van het navelpunt zijn de vuurademhaling de Sat Kriya en de Stretchpose.

 

*Wees dankbaar voor alles wat je tegenkomt. Dat maakt je positive mind sterker en je leven sowieso veel leuker. Doe een dankbaarheidsdagboek of sta gewoon elke dag stil bij dat waar je dankbaar voor kunt zijn. En hoe meer tijd je eraan besteed, hoe dankbaarder je je voelt. Echt waar.

 

*Je kan ook werken met positieve affirmaties.

De mantra Rake Rakhanhar is een goede mantra voor de positive mind. De mantra kalmeert een onrustige mind, geeft energie en helpt als je fysiek zwak bent. Het is een overwinningslied dat je opent voor leiding door een kracht die groter is dan jij. Het neemt obstakels weg die je ervan weerhouden je levenspad te lopen.

Het is wel een lange en best ingewikkelde mantra, maar alleen luisteren en de vibraties tot je laten komen is ook al heel fijn en heilzaam.

 

 

Dan de numerologie van de 10 lichamen:

Nummer 3 gaat over gelijkheid.

 

Heb je een 3 als zielenummer?

Dit nummer gaat over jouw interne proces hoe je met jezelf omgaat. Je hebt de neiging jezelf negatief te beoordelen, de schuld bij jezelf te leggen. Zie jezelf als een deel van God, van het Universum in plaats van als zondaar.

 

Heb je een 3 als gavenummer?

Je ziet het positieve van ALLES en hebt altijd wat positiefs over welke situatie dan ook te vertellen.

 

Heb je een 3 als karmanummer?

Je karma is om positief te blijven naar je externe relaties.

Om je karma in harmonie te brengen kun je 1000 dagen een kriya of meditatie doen. Je hebt het nodig om harmonie en goedheid te zien in je werksituatie. Dan kan je mind zich richten op het positieve aspect in de relatie.

 

Heb je een 3 als levenslotnummer?

Men ziet jou als een opgewekt persoon die altijd positieve input brengt.

 

Heb je een 3 als padnummer?

Jouw kwaliteit is dat je de gelijkheid in elke situatie wilt zien. Je wilt voor iedereen zorgen en je bent betrokken bij iedereen.

 

Is je zielenummer en je gavenummer allebei 3??

Jij kunt in verbinding met je ziel zijn wanneer je maar wil. Het spirituele pad is voor jou een snelweg. Je bent zo bij je Ziel!

4. The Neutral Mind

Afbeelding 1.jpeg
Afbeelding 3.jpeg

The neutral mind is dat deel van je denken dat in directe verbinding staat met je hartcentrum (die toegangspoort tot je soulbody). Het is het niet-oordelende deel van je denken dat kijkt naar de buitenwereld zonder te veroordelen.

 

Op basis van de voors en tegens van de positive en negative mind neemt de neutral mind een besluit vanuit een neutrale, compassievolle positie. Als je neutral mind sterk is gebeurt dit proces binnen 9 seconden (intuitief). Je neemt een beslissing die klopt met je ware levenspad. De neutral mind opent de poort naar je ware zelf, je ziel.

 

Leven zonder neutral mind is als autorijden zonder Google Maps, je rijdt waarschijnlijk niet op de beste of snelste weg en misschien zelfs wel op een doodlopende weg. Het onbekende tegemoet rijden mét Google Maps ingeschakeld is echter een heel andere ervaring. Je neutral mind maakt de perfecte berekeningen om je op de veiligste en meest efficiënte manier naar je bestemming te brengen. Wel zo handig.

 

Met een sterke neutral mind zie je alles in dankbaarheid. Problemen worden zegeningen die je iets gaan brengen. Je vindt je persoonlijke belang minder belangrijk en hebt oog voor de ander, oog voor het collectief.

Je leven kent nog steeds ups en downs en je hebt nog steeds positieve en negatieve emoties maar als je neutral mind in balans is kun je er meer met afstand naar kijken en transformeer je deze energie in winwin-situaties. Je hebt compassie voor de reis van de ziel... Je realiseert je dat alles perfect is zoals het is, dat iedere gebeurtenis in het leven een waardevolle les te leren heeft. Je laat het leven zich ontvouwen zonder er tegen te vechten of controle te houden. Alles is precies zoals het zou moeten zijn. 

 

Als je neutral mind zwak is verander je snel van mening, vind je het moeilijk keuzes te maken, ben je een ster in wikken en wegen en beland je regelmatig in een rollercoaster van emoties. Je voelt je vaak slachtoffer van een situatie in plaats van te zien dat alles wat je overkomt je iets goeds brengt. Je kleurt je ervaringen in als goed of fout, niet neutral dus. En dat maakt dat je minder gemakkelijk met uitdagingen omgaat en vast kunt komen te zitten. En dat is niet in flow...

Hoe kun je die neutral mind versterken?

 • Ook kan je yoga doen voor het hartcentrum, de mantra Guru Ram Das chanten en je belangeloos inzetten voor anderen.

 

 • Wacht minimaal 9 seconden voordat je een beslissing neemt. Dan geef je de neutral mind de kans om zijn/haar werk te doen.

 

 • Die neutral mind versterk je als het stil is in jou. En hoe werkt dat het beste voor jou? Wandelen? Yoga? Mediteren?

 

 • Doe dingen die je hartcentrum openen. Knuffel met je geliefde of vrienden, speel met je huisdier, geniet van de natuur, zing, dans, neem of geef een klankbad of een massage, speel of luister naar muziek, doe wat jou blij maakt.

 

 • Doe hartopenende oefeningen. Bijvoorbeeld de spinal flex, de spinal twist, Cobra of de Bow Pose.

 

 • De tools van de neutral mind zijn mededogen en dienstbaarheid. Vraag jezelf dus af: “Hoe kan ik vandaag van dienst zijn?” Waar ben ik dankbaar voor? 

 

 

Dan de numerologie van de 10 lichamen:

Nummer 4 gaat over dienstbaarheid. Als je dit in één van je nummers hebt is het interessant om hier wat meer over na te denken. Wat betekent dienstbaarheid voor jou?

 

Heb je een 4 als zielenummer?

Klopt het dat je het moeilijk vindt om besluiten te nemen? Omdat de 4 je zielenummer is, is besluiten nemen een trigger voor je. Maar als je de positieve kwaliteit van de 4 beheerst kun je juist heel goed beslissingen nemen omdat je naar je eigen binnenstem luistert.

 

Heb je een 4 als gavenummer?

Je bent neutraal, bescheiden en houdt ervan om dienstbaar te zijn.

 

Heb je een 4 als karmanummer?

In de negatieve betekenis vind je het moeilijk om neutraal te zijn, heb je overal een mening over en ben je eigenwijs. Je levert op alles commentaar. Doe oefeningen en meditatie om de neutral mind sterker te maken.

Een 4 in positieve betekenis is iemand die goed kan luisteren en dienstbaar is.

 

Heb je een 4 als levenslotnummer?

De mensen zien jou als neutraal en komen naar je toe voor advies.

 

Heb je een 4 als padnummer?

Dit is een prachtig padnummer: je hebt je te richten op nederigheid en dienstbaarheid. En daar gaat het om in dit aardse leven. Doe een meditatie voor 40 dagen om je eigen goddelijkheid door je heen te laten stromen. Als je dit echt serieus wilt kan ik je helpen om een passende meditatie uit te zoeken.

Afbeelding 5.jpeg

5. The Physical Body

Het 5e lichaam is je fysieke lichaam, je meest herkenbare en zichtbare lichaam.

Die heb je zodat je aan het leven op deze planeet kan deelnemen. Het is je tempel. Echt zo belangrijk! Je bent hier op deze aarde om je pad te lopen, met dit lichaam. Daar heb je het mee te doen. Dus eer die tempel en wees er zuinig op.

In tegenstelling tot veel spirituele tradities is er in de kundaliniyoga altijd veel aandacht voor de eerste drie chakra's. Om je hier op aarde te houden. Zweven kan altijd nog. Wist je dat de engelen jaloers zijn op ons? Omdat wij in ons lichaam de polariteiten ervaren. Geluk en zwaarte, koud en warm, al die zintuigen, wat een gevoel van extacy kan geven. En dat allemaal door het lichaam. Door het lichaam ervaar je je zintuigen...

 

Een sterk fysiek lichaam is de sleutel tot het creëren van een heel en gelukkig leven. Dat is de basis, het allerbelangrijkste. Houden van dat mooie lichaam dus, dat al je hele leven met je meehobbelt.

Een sterk fysiek lichaam maakt dat je in evenwicht bent maar tegelijkertijd ruimte voor anderen hebt. Als iemand je hulp nodig heeft en je denkt: "Ik ben te moe!", dan ben je uit balans in het 5e lichaam.

 

Een zwak fysiek lichaam: teveel of te weinig eten, te weinig bewegen, slechte gewoonten of ziekte... het maakt je fysieke lichaam zwakker. En dat maakt vermoeid en egocentrisch omdat je in de survival stand staat. En dat heeft ook weer invloed op de andere 9 lichamen.

 

Hoe kun je het 5e lichaam versterken?

 • Elke dag oefeningen om prana te laten stromen.

 • Pure en onbewerkte vegetarische voeding.

 • Elke dag activiteiten die jou relaxed maken, weet je wat dat voor activiteiten voor jou zijn?

 • Elke dag (ook overdag) een relaxation, de bodyscan op deze pagina bijvoorbeeld.

 • Bewust timemanagement.

Ach je weet het wel: evenwicht in voeding, evenwicht in beweging, evenwicht in werk, balans met spelen en rust. Niet te lui en niet te fanatiek. Lief zijn voor jezelf, aandacht waarmee je je voedt en reinigt, aandacht voor je lichaam, tijd voor je lichaam.

Je kunt ook pas de negen andere lichamen goed en sterk maken als je basis, je tempel sterk is.

 

Dan de numerologie van de 10 lichamen:

 

Nummer 5 gaat over controle over het fysieke lichaam én over onderwijzen, anderen naar een hoger level brengen.

 

Heb je een 5 als zielenummer?

Het sleutelwoord hier is balans. Zorg dat je de discipline opbrengt om je lichaam in balans te brengen. Pep jezelf op, train je wilskracht.

 

Heb je een 5 als gavenummer?

Je hebt het vermogen om goed te kunnen onderwijzen, anderen naar een hoger level te brengen.

 

Heb je een 5 als karmanummer?

Negatief gezien is je karma dat je neigt naar genotszucht en voor jezelf gaan wat je uit balans houdt. Als je je lichaam beheerst zal je de wilskracht hebben om dingen voor elkaar kunnen krijgen.

 

Heb je een 5 als levenslotnummer?

Je wordt gezien als iemand die zichzelf kan opofferen voor het hogere goed.

 

Heb je een 5 als padnummer?

In dit leven moet je onderwijzen om je goddelijk te voelen. Je dient een voorbeeld te zijn in wat je onderwijst.

bottom of page