top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvercasperneeteson

Heal Yourself!Healen, ik vind het een mooi woord. Er zit iets zachts in, iets van aandacht geven, heel maken, energieoverdracht. 

Healen komt van het Engelse woord "heal", wat genezen of helen betekent. In een brede zin kan healen verwijzen naar het proces van herstel van fysieke, emotionele, mentale of spirituele problemen of verwondingen. Dit kan zowel in medische context als in alternatieve geneeswijzen of in een meer spirituele zin gebruikt worden.

Bijvoorbeeld, in de context van lichamelijke gezondheid kan het verwijzen naar het genezingsproces van een wond of ziekte. In de geestelijke gezondheidszorg kan het gaan over het overwinnen van emotionele trauma's of psychische aandoeningen. In spirituele zin kan healen verwijzen naar het herstellen van een verstoorde balans in het lichaam of geest.Alles is energie. Als je lichaam, geest en ziel in balans zijn met de energie van het leven dan is er balans, flow, en dat is een heerlijk gevoel! Maar soms stroomt die energie niet lekker en kunnen er blokkades, ophopingen of tekorten van energie ontstaan in je lichaam en die kunnen zich uiten in lichamelijke, emotionele en/of mentale klachten. 

Dan moet er 'geheald' worden. Dat kan op fysiek niveau wat in de geneeskunde gebeurt: een pil of een pleister, een operatie of fysiotherapie. En je kunt helen op mentaal niveau, dat doen psychologen, maar dat is ook mediteren: mastering your mind. Op zielsniveau betekent healen dat je je lichaam, geest en ziel met elkaar in balans brengt en je bewust bent van het grotere geheel waar jij deel van uit maakt.

Healing is vanuit het perspectief van kundaliniyoga iets anders dan curing, genezen. Genezen is het verwijderen van de ziekte. Healen betekent in balans brengen, maar dan kun je nog steeds een ziekte hebben.  

 

Eigenlijk is de definitie van healing heel breed: alle energie waar je jezelf of de ander bewust mee heelt draagt bij aan meer bewustzijn, meer heelheid en meer liefde in de wereld. En dat is wat we nodig hebben. 

Wist je dat het healen van het lichaam gebaseerd is de volgende principes:

1) Het lichaam heelt zichzelf.

Wat de methode ook is, het is het lichaam dat de genezing doet. De katalysator kan reguliere geneeskunde zijn of één van de talloze alternatieve genezingsmethoden die er bestaan. In essentie wordt er energie uitgewisseld en vindt het genezingsproces plaats. We verwarren vaak de medicijnen of de genezer voor de genezing wanneer het werkelijk een door het 'Zelf' geïnitieerd proces is dat het lichaam in staat stelt te genezen.

2) Het lichaam heeft intelligentie en weet wat het wil.

Dit is de reden waarom iemand zich aangetrokken voelt tot een bepaalde geneeswijze of genezer. Of ken je dat, dat je in ene trek hebt in bepaalde voedingsmiddelen? Een meer bewust en gevoelig bewustzijn van wat het lichaam daadwerkelijk vraagt, kan ontwikkeld worden door oefening. Kundalini Yoga, meditatie, mindfulness, en actief luisteren naar je lichaam zal een vermogen van innerlijk weten creëren en het vertrouwen dat de intelligentie van het lichaam en de intuïtie in harmonie zijn.


Het fijne is dat je ook jezelf kunt healen. Jij weet het allerbeste wat je nodig hebt om heel te worden. Dit vraagt aandacht, tijd om naar binnen te keren. Doe regelmatig een meditatie of een ademoefening. Doe yoga, geef jezelf een (voet)massage, ga wandelen in de natuur, eet gezonde voeding afgestemd op jouw lichaamstype. Er is echt zoveel wat je kan doen om gezond te zijn of te worden.

 

En kundalini yoga is ook op zoveel vlakken helend: 

Elke kriya in de kundalini yoga heeft een helend doel en de ontspanning die we doen zorgt voor verjonging van lichaam en geest. Meditatie brengt helderheid en zelfrealisatie. 

En al die fijne mantra's die door hun toon en vibraties zoveel bijdragen op een niveau waar woorden te kort schieten. 

Als je de discipline kunt opbrengen om een kriya of meditatie 40 dagen te doen merk je pas echt dat je jezelf aan het healen bent. Voor de yogi's in mijn les: als dit je aanspreekt, ik wil je altijd helpen bij het vinden van een geschikte kriya of meditatie voor jou.

 

Aanstaande maandag dus aandacht voor healen. 

We gaan de healing hands meditatie doen en een kriya voor het fysieke lichaam: Kriya for Self-Healing.  En dan afsluitend een meditatie met de healing mantra: Ra Ma Da Sa.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page