top of page
Zoeken
 • Foto van schrijvercasperneeteson

Jong blijven door mantra's te zingen. Hoe de Kirtan Kriya je jong houdt...

Jong blijven door mantra's te zingen?

Ja, dat kan blijkbaar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de Kirtan Kriya, de bekendste Kundalini-meditatie, je hersenen gezond houdt en je jong houdt.


In de Verenigde Staten heeft de Alzheimer’s Research and Prevention Foundation onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van Kundalini yoga. Dit onderzoek wordt geleid door Dr. Dharma Singh Khalsa, een Amerikaanse arts die zich heeft bekeerd tot het Sikhisme. In zijn boek "Brain Longevity" benadrukt hij dat Kundalini yoga bijzonder gunstig is voor de hersenfunctie, omdat het de vijf essentiële elementen van yoga integreert: ademhalingstechnieken, fysieke houdingen, het gebruik van mantra's, mudra's (vingerhoudingen), en mentale concentratie.


Een specifieke Kundalini-oefening, bekend als Kirtan Kriya, is het onderwerp van zijn studies. Dr. Khalsa en zijn team hebben gebruik gemaakt van MRI-scans om de hersenactiviteit tijdens deze oefening te analyseren. Kirtan Kriya omvat het herhaaldelijk aanraken van de duim met de andere vingers in combinatie met het chanten van de mantra "Saa, Taa, Naa, Maa", wat staat voor Geboorte, Leven, Dood en Wedergeboorte. Deze oefening wordt eerst hardop uitgevoerd, vervolgens fluisterend, en tenslotte mentaal.


De MRI-scans onthulden dat Kirtan Kriya activiteit stimuleert in delen van de grijze stof die cruciaal zijn voor aandacht, concentratie en geheugen. Dit zijn precies de gebieden die neigen te degenereren met het ouder worden. Volgens Dr. Khalsa helpt de stimulatie van deze gebieden tijdens Kirtan Kriya om ze gezond te houden.In een recente studie, uitgevoerd door Dr. Khalsa en collega’s, werd Kirtan Kriya vergeleken met traditionele geheugentraining bij een groep van tachtig ouderen met beginnende cognitieve achteruitgang. De ene helft van de deelnemers ontving een standaard geheugentraining, inclusief geheugenstrategieën en -oefeningen, terwijl de andere helft wekelijks een uur Kundalini-yoga kreeg, aangevuld met dagelijks twaalf minuten Kirtan Kriya thuis. Na drie maanden toonden beide groepen significante verbetering in geheugenfunctie, maar de verbeteringen waren uitgebreider bij de Kundalini-groep, en zij ervoeren ook een aanzienlijke afname in gevoelens van neerslachtigheid.


Eerdere studies hebben aangetoond dat Kirtan Kriya eveneens een aantal ontstekingsremmende genen activeert en de productie van het enzym telomerase met 42 procent verhoogt. Op basis van deze bevindingen stelt Dr. Khalsa dat dagelijkse beoefening van Kirtan Kriya niet alleen kan bijdragen aan een langer behoud van jeugdigheid, maar ook de incidentie van de ziekte van Alzheimer aanzienlijk zou kunnen verminderen.


Dus doe jezelf een plezier en ga regelmatig op de mat zitten voor een kwartiertje meditiatie...:)


Wat is dan de Kirtan Kriya meditatie?

De Kirtan Kriya is een combinatie van mantra-meditatie, ademhalingstechnieken en handmudra's. De mantra "Sa Ta Na Ma" wordt steeds herhaald, terwijl de duimen en vingers van beide handen elkaar aanraken in verschillende handmudra's. Een mudra is een symbolische houding van de hand die wordt gebruikt om de focus en concentratie te vergroten en de energiestromen in het lichaam te reguleren.


De mantra "Sa Ta Na Ma" vertegenwoordigt de cyclus van de schepping:

Sa = oneindigheid, begin,geboorte

Ta = leven, bestaan

Na = dood

Ma = wedergeboorteWat zijn de voordelen van de Kirtan Kriya?

De Kirtan Kriya heeft een breed scala aan voordelen voor zowel de fysieke als de geestelijke gezondheid.

Fysieke voordelen:

 • Vermindering van stress en angst

 • Verbetering van de bloedsomloop

 • Verhoging van de energieniveaus

 • Verbetering van de slaapkwaliteit

 • Versterking van het immuunsysteem


Geestelijke voordelen:

 • Toename van focus en concentratie

 • Verbetering van de stemming

 • Vermindering van negatieve gedachten en emoties

 • Bevordering van innerlijke rust en vrede

 • Versterking van het zelfvertrouwen

 • Verhoging van spirituele bewustwording


Conclusie

De Kirtan Kriya is een eenvoudige, maar krachtige meditatie die veel voordelen kan bieden voor je gezondheid en welzijn. Het is een waardevol hulpmiddel om stress te verminderen, je geest te focussen en je jong te houden.


Tips voor beginners:

 • Als je nieuw bent met de Kirtan Kriya, kun je beginnen met het chanten van de mantra in 12 minuten. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je de duur van de meditatie geleidelijk verhogen tot 31 minuten (die-hards kunnen de meditatie zelfs 62 minuten of 2,5 uur (ja echt!) doen) Maar regelmatig 12 minuten deze meditatie doen is gewoon al heel heilzaam voor je...

 • Als je afgeleid raakt, laat je de gedachten dan gewoon voorbijgaan. Richt je aandacht weer op het chanten van de mantra's.

 • Als je pijn of ongemak ervaart, verander dan van houding of stop helemaal met de meditatie.


Zo doe je de Kirtan Kriya

Zit in easy pose. Breng je focus naar het derde oog, het punt tussen je wenkbrauwen.

Terwijl je SA TA NA MA chant breng je steeds de top van je duim samen met een van je vingers. Druk hard genoeg zodat je goed wakker blijft en bewust van de druk die je uitvoert.

SA duim + wijsvinger (Gyan Mudra staat voor kennis)

TA duim + middelvinger (Shuni Mudra staat voor geduld en toewijding)

NA duim + ringvinger (Surya Mudra staat voor vitaliteit en levendigheid en goede gezondheid)

MA duim + pink (Buddhi Mudra staat voor heldere communicatie)

 

Voor de 12-minuten versie chant je de mantra:

2 minuten hardop

2 minuten met een fluisterstem

4 minuten in stilte (je chant de mantra mentaal in je hoofd) waarna je weer 2 minuten fluistert en vervolgens 2 minuten hardop.

 

Voor de 31-minuten versie chant je de mantra:

5 minuten hardop

5 minuten met een fluisterstem

10 minuten in stilte waarna je weer 5 minuten fluistert en vervolgens 5 minuten hard op.


Einde van de meditatie:

Blijf 1 minuut in stilte zitten en hoor de mantra doorgaan in je hoofd zonder je vingers te bewegen.

Adem diep in en strek je armen boven je hoofd. Houd je adem 10 tot 15 seconden vast en schud dan je armen flink los. De rest van je lijf mag ook meeschudden, dit helpt om de energie van de meditatie goed door je hele lijf te verspreiden. Ontspan vervolgens een paar minuten of ga lekker slapen....

 

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page