top of page
Zoeken
 • Foto van schrijvercasperneeteson

Love your Liver...

Nadat we een tijd in onze winterslaap gezeten hebben kruipen we alweer langzaam aan richting de lente. Van t weekend zat ik met m'n liefje op een terrasje te genieten van een kopje koffie. Met je gezicht in de zon voel je je dan de koning te rijk…

 


In de lente wordt volgens de vijf elementen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) de opwaartse en naar buiten gerichte Hout energie actief, die symbool staat voor groei en vernieuwing. Dit is een tijd waarin de natuur weer opbloeit met knoppen en jonge blaadjes aan planten en bomen, allemaal aangewakkerd door de verwarmende zon. De natuur maakt zich op voor een nieuwe start.

 

Ons lichaam volgt dezelfde beweging en de energie gaat nu vooral naar de lever en de galblaas, die essentieel zijn voor de stroom van levensenergie (Qi). Daarom is het belangrijk om in deze tijd extra zorg te besteden aan de gezondheid van de lever.


Je lever zit rechtsboven in je buikholte, naast je maag. De bovenkant van je lever ligt tegen je middenrif aan. De lever is een groot orgaan die wel 1,5 kg weegt...

 


De lever kan je zien als de commandant van het lichaam met meer dan 500 functies. Simpel gezegd is de lever het belangrijkste ontgiftingsorgaan van het lichaam. Alles wat we eten en drinken wordt door de lever gefilterd, inclusief medicijnen en alcohol. De lever werkt heel hard om ons gezond te houden door zich te ontdoen van wat we niet nodig hebben. Onze hormonale balans, cholesterolwaarden en gewicht worden ook door de lever bepaald. De lever bezit zelfs het opmerkelijke vermogen om zichzelf te regenereren. Het is namelijk in staat om weer aan te groeien en uit te groeien tot een volledige lever als deze gedeeltelijk is verwijderd. Hoe cool is dat!

 

De lever en de galblaas hebben daarnaast ook connecties met onze spieren, pezen, gewrichten, nagels, ogen, evenals met de zure smaak, de kleur groen en met de emotie woede.

 

Wanneer deze organen niet de benodigde ruimte hebben of uit balans zijn, kunnen emoties zoals frustratie zich ophopen en zich manifesteren in lichamelijke symptomen zoals gespannen spieren en pezen. Een harmonieuze lever zorgt daarentegen voor emotionele flexibiliteit, doorzettings-vermogen, en het vermogen om vreugde te ervaren.

 

Yoga kan enorm behulpzaam zijn om je leverfunctie gezond te houden door je lever te stimuleren via bepaalde poses of pranayama.  Houdingen zoals Childs pose en Locust Pose zijn bijvoorbeeld houdingen die de lever stimuleren en masseren. Ook pranayama kan de vitalteit van je lever boosten.

 

Het mooie van Kundalini Yoga is dat er volledige kriya's zijn om de lever te ondersteunen maar je kan ook kleine losse oefeningen doen die al helpen zoals bijvoorbeeld:

 

 1. Downward facing Dog

 2. Locust Pose & Child Pose

 3. Alternate Nostril Breathing

 4. Meditaties tegen woede

 5. In easy pose linkerarm omhoog, rechterhand op de rug met de palm naar buiten en dan van links naar rechts met je bovenlichaam bewegen.

 Andere zaken die goed zijn voor je lever:

 • Wees matig met alcohol

 • eet zoveel mogelijk biologisch (pesticides en gifstoffen tasten je lever aan). Veel groente in alle kleuren en volkoren producten.

 • Gebruik natuurlijke organische schoonmaakmiddel (ook goed voor onze aarde!)

 • Beweeg genoeg

 • Houdt je gewicht gezond

 • Wees voorzichtig met medicijn en kruiden gebruik. Wist je dat 20 % van leverschade komt van medicijn- en supplementgebruik? Vooral vitamine A en nicotinezuur kan de lever schaden.

 • Drink voornamelijk water en (groene) thee.  Gember en citroendrank…

 • Koffie is ook goed voor je lever, yeahhh! Verlaagt de kans op levercirrose.  Gebruik wel vooral Decaf…

 • Zorg voor voldoende vitamine C

 • Grapefruit, Blauwe bessen en Cranberries, bevatten veel anti-oxidanten

 • Druiven, vooral blauwe en rode,

 • Bietensap, bevat nitraten en anti-oxidanten

 • Noten, niet teveel en niet te zout

 • Vette vis, bevat Omega-3

 • Olijfolie, mediterraan dieet, minder kans op leverschade


Aanstaande maandag doen we in de les een kriya voor de lever.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page