top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvercasperneeteson

De kracht van mantra's

In de Kundalini Yoga maken we veel gebruik van het chanten van mantra's. De kracht van het chanten van mantra's ligt in verschillende aspecten die zowel psychologisch als energetisch van aard zijn.  1. Concentratie en Focus: Het chanten van mantra's helpt de geest te concentreren en afleidingen te verminderen. Door de herhaling van specifieke klanken wordt de geest gefocust op één punt, wat je meditatieve staat kan bevorderen.

  2. Vibratie en Resonantie: Elk geluid in Kundalini Yoga heeft een specifieke vibratie. Deze vibraties werken op het lichaam en de geest, en kunnen helpen om energetische blokkades vrij te maken. De resonantie die door het chanten wordt gecreëerd, kan bepaalde chakra's in het lichaam activeren of harmoniseren.

  3. Transformatie en Zuivering: Mantra's in Kundalini Yoga worden gezien als tools voor mentale, emotionele en spirituele transformatie. Ze kunnen helpen negatieve patronen te doorbreken en positieve veranderingen te stimuleren. Dit proces wordt vaak beschreven als een zuivering van de geest en het hart.

  4. Verbinding en Eenheid: Het gezamenlijk chanten van mantra's kan een gevoel van verbinding en eenheid met anderen creëren. Dit versterkt het gemeenschapsgevoel en kan een krachtig middel zijn tegen gevoelens van isolatie of eenzaamheid. Ook als je alleen bent kan het chanten je in een andere staat van zijn brengen.

  5. Helende Kracht: Sommige mantra's worden beschreven met specifieke helende eigenschappen voor zowel fysieke als emotionele kwalen. Hoewel het wetenschappelijk bewijs voor specifieke helende effecten beperkt is, rapporteren veel beoefenaars wel verbeteringen in hun gevoel van welzijn.

  6. Spirituele Groei: Op een dieper niveau wordt het chanten van mantra's gezien als een pad naar spiritueel ontwaken of verlichting. De herhaling van heilige teksten of namen wordt gebruikt als een middel om dichter bij het goddelijke of het hogere zelf te komen.


Kortom, de kracht van het chanten van mantra's in Kundalini Yoga omvat het bevorderen van concentratie, het teweegbrengen van helende vibraties, het ondersteunen van persoonlijke en spirituele groei, en het creëren van verbinding. Elk van deze aspecten draagt bij aan het unieke effect dat mantra-chanting kan hebben op jou als individu.


Klinkt dat als te mooi om waar te zijn? Probeer het eens om elf minuten te chanten met een mantra die je aanspreekt en kijk hoe je je na die elf minuten voelt. Wat het chanten van een mantra in elk geval doet is het reguleren van je adem. Door op één adem de mantra te chanten wordt je ademhaling gereguleerd en kom je als vanzelf in een staat van ontspanning. Dat alleen al is het waard om mantra's te chanten en het is gewoon lekker ook...


Agnes, mijn vriendin had zich verdiept in de mantra Dharti Hai. Die hebben we afgelopen weekend dan ook regelmatig gechant.

Dit is de volledige mantra: 

Dharti Hai, Akash Hai, Guru Ram Das Hai  

En dat betekent zoveel als:

Dharti Hai betekent: de aarde is!  

Akash hai betekent: de hemelen zijn!  

Guru Ram Das Hai: Guru Ram Das is! 

Het is een oproep om in het hier en nu te zijn en al het goddelijke rondom ons te ervaren in dit moment. 

 

We zijn zo druk met wat was en wat komen gaat, met onze telefoons en allerhande afleiding dat het best moeilijk is om echt in het moment aanwezig te zijn. 

Aanwezig te zijn bij de sensaties in ons lichaam, aanwezig te zijn bij onze ademhaling en aanwezig te zijn in het moment.  Dat is eigenlijk wat we allemaal graag willen maar wat zo moeilijk is om te bereiken. 

We zoeken ernaar en vinden het soms in meditatie, in yoga, tijdens een wandeling of het overvalt ons op een totaal onverwacht moment. Dat is misschien wel het allerfijnste.  


En een mantra chanten kan dus ook helpen. 

Met mantra's kun je een energie aanboren die je op een bepaalde manier ondersteunt. Ze werken op een heel subtiele en toch waarneembare energetische frequentie. De mantra Dharti Hai helpt je om aanwezig te zijn. In het moment. Gewoon door je stem te gebruiken...

 


Probeer het eens. Als je overprikkeld bent, als een kip zonder kop rondloopt, kalmeer jezelf dan een paar minuten en blijf aanwezig bij de mantra. Zing mee of luister: “Dharti Hai, Akash Hai, Guru Ram Das Hai”. De energie is zo krachtig dat je de kracht van de aarde en het universum voelt, met als stralend middelpunt je hart! 

 

Deze mantra gaan we aanstaande maandag chanten maar daarvoor gaan we natuurlijk lekker yoga doen. Yoga om het hart te openen...14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Luchtbad

Ojas!

Keep up!

Comments


bottom of page