top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvercasperneeteson

Keep up!

Keep up!

Wat heb ik dat vaak gehoord tijdens mijn kundaliniyoga-opleiding. En die uitspraak heeft ook waarde: kom op, zet door, houd vol!

Tijdens de opleidingsweekenden deden we echt pittige kriya's die veel van je uithoudingsvermogen vroegen waarbij je bijvoorbeeld heel lang je armen boven je hoofd moest houden. Op enig moment in die kriya denk je dan ik moet NU mijn armen laten zakken en dan hoor je de teacher Keep up! zeggen en dan wil je niet opgeven en blijk je toch nog ergens wat reserve-energie te hebben.
Kundalini yoga daagt je uit, vraagt discipline, vraagt een mentaliteit van volhouden. Die discipline heb ik daar geleerd en heeft me ook veel gebracht. Volhouden is een kracht die we allemaal nodig hebben, maar die vaak op de proef wordt gesteld door de uitdagingen van het leven.

Want wat je in de kriya ervaart kan je ook vertalen naar het dagelijks leven. Wanneer het moeilijk wordt, wanneer er tegenslagen zijn wat is dan jouw reactie? En dat is waar Keep Up! in Kundalini yoga over gaat. Dat je de 'Keep Up Spirit' hebt. Oftewel wanneer het leven je moeilijkheden voor de voeten werpt dat je niet opgeeft, dat je weigert om je bij de situatie neer te leggen.


De Kracht van Volhouden

De les die ik tijdens de opleidingsweekenden moest leren was om te erkennen dat volhouden meer is dan alleen maar overleven; ik moest leren dat het stellen van grenzen ook belangrijk is. Mijn mentaliteit was er een van altijd doorgaan, nooit opgeven. Dan is het niet moeilijk om vol te houden als het even zwaar wordt. Maar wanneer je toch je armen moet laten zakken omdat het simpelweg niet meer gaat, dat vond ik eigenlijk veel moeilijker. Hoe ga je daar dan mee om? Zie je dat dan als een mislukking en dat je gefaald hebt? Of kan je inzien dat je je eigen grens erkent hebt en dat je de volgende keer, de volgende kriya, de volgende dag, met dezelfde spirit van volhouden weer het leven tegemoet gaat.


Daar gaat 'Keep Up Spirit' over. Als je die mentaliteit je eigen kan maken. Dat je niet bij de eerste de beste tegenslag opgeeft. Maar ook dat je jezelf niet afbrandt als iets niet lukt. En dat je doorgaat en opstaat als je gevallen bent en je niet door tegenslagen laat weerhouden.


Volhouden is niet alleen een daad van overleving, maar een daad van hoop en vertrouwen in de mogelijkheid van een betere toekomst.In de les van maandag doen we de kriya for Keep Up Spirit, een kriya die bedoeld is om je in een positieve vibe te krijgen. Waar het effect van je discipline en inspanning vooral Joy en Happiness is...:)


En een meditatie waarin Keep Up wel een belangrijk onderdeel is; de mahan gyhan mudra meditatie. Keep up! geeft in deze meditatie een geweldige ervaring...

Kom het zelf ervaren...!


15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Luchtbad

Ojas!

Manipura

Comments


bottom of page