top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvercasperneeteson

Manipura

In de yoga-filosofie bestaat het concept van de chakra's. Chakra is een Sankriet woord en betekent wiel. Het centrum van een draaiende energiekracht. Elk chakra heeft een belangrijke functie en houdt verband met onze ervaringen, gevoelens en beslissingen. De zeven hoofdchakra's en onze gedachten, stemmingen en gezondheid staan in interactie met elkaar en beïnvloeden elkaar. We kunnen veel van onszelf en onze medemens leren als we het bekijken vanuit de chakra's.



Het derde chakra in Kundalini yoga staat bekend als het Manipura chakra, wat zich bevindt in het gebied van de solar plexus, net boven de navel. Het 3de chakra gaat over levenslust en wilskracht. In het 3e chakra wordt de Kundalini energie geactiveerd…


Het element dat wordt geassocieerd met het derde chakra is vuur. Dit symboliseert transformatie, energie en kracht. Het Manipura chakra wordt geassocieerd met de spijsverteringsorganen en het metabolisme. Een gebalanceerd derde chakra kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering en stofwisseling.



Op persoonlijk vlak als je 3e chakra sterk ontwikkeld is dan hebben we wilskracht en levenslust.

Met een sterk 1e, 2e en 3e chakra kan je commitment aangaan en opvolgen, leiderschap tonen en transformatie tot stand brengen. Met een sterk 3e chakra heb je veel innerlijke kracht, moed en zelfvertrouwen. Het is de plek waar jouw persoonlijke kracht en jouw vuur zich manifesteert...


Maar aan de andere kant als je 3e chakra onderontwikkeld is dan heb je weinig energie, een zwakke wil en ben je gemakkelijk te manipuleren. Ook weinig discipline, weinig eigenwaarde en weinig vermogen om dingen af te maken zijn eigenschappen van een zwak 3e chakra. Ook is iemand met een zwak 3e chakra kil zowel emotioneel als lichamelijk, werkt de spijsvertering niet goed en vervalt men vaak in de slachtofferrol. Onevenwichtigheden in het 3e chakra kunnen zich echter ook manifesteren als problemen met het beheersen van emoties zoals woede, frustratie en jaloezie.


Je 3e chakra versterken kan door het doen van allerlei fysieke oefeningen. Denk aan de stretch pose, Sat Kriya, bow pose, fish pose, leg-lifts, de vuurademhaling en eigenlijk alle oefeningen die de buikspieren trainen.


De lichaamsdelen en organen gelinkt aan je 3e chakra zijn: navelpunt, lever, galblaas, milt, bijnieren en je alvleesklier. De kleur die hoort bij het 3e chakra is geel.


Aanstaande maandag doen we een mooie set voor het versterken van de 3e chakra. We sluiten de les af met een meditatie voor het aantrekken van rijkdom en overvloed... Alle reden om te komen dus! :)))











17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Keep up!

bottom of page