top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvercasperneeteson

Ojas!

Kundalini yoga heeft overal richtlijnen, tips en kriyas voor en zo ook voor seks. Er is een hele handleiding voor hoe elkaar te beminnen en dat is reuzeleuk om eens mee te experimenteren op een regenachtige zaterdagavond maar de belangrijkste leefregel is toch wel: Seks kan je een goddelijke ervaring geven maar als je het doet doe het speels én met 100% aandacht. En volgens de kundalini yoga moeten vooral mannen moeten aan de slag om hun vrouw als een godin te beminnen...:)

Voordat je die goddelijke ervaring kunt bereiken moet je wel je seksuele batterijen opladen.

Je moet er zin in hebben en opgeladen zijn zeg maar.

En dan komt ojas in beeld:

Wat is ojas?

"Ojas" is een term uit de Ayurveda. Het is een Sanskriet woord dat letterlijk "kracht" betekent. Het concept van ojas is zeer belangrijk binnen de Ayurveda en wordt gezien als de subtiele essentie die verantwoordelijk is voor vitaliteit, gezondheid, levensduur en emotioneel welzijn.


Vrij vertaald: Ojas is je vitale levensenergie. Het is het “sap” dat ons stimuleert en wordt weerspiegeld door onze innerlijke kracht, immuniteit, levendigheid, vitaliteit en libido. Ojas, ook wel beschreven als de vloeistof van het leven, is het meest essentiële voor het behoud van een gezond lichaam. Dit vitale sap is nodig voor een compleet en volwaardig leven.


Hoe kom je aan Ojas?

Ojas is het eindproduct van een perfecte spijsvertering en metabolisme. Het is de meest geconcentreerde essentie van voedingsstoffen en energie in je lichaam.

Sterke ojas ondersteunt onze lichaamsweefsels, maar ondersteunt ook een stabiele geest, een helder bewustzijn en een betere veerkracht. Het wordt ook gezien als de basis van immuniteit in het lichaam, een schild tegen ziekteverwekkers en interne disbalans.

Ojas staat voor je ultieme gezondheid. Een subtiele lijm die lichaam, geest en ziel verbindt.


Kundalini yoga en ojas

In wezen is ojas vergelijkbaar met cerebrospinaal vocht (dat waar je hersenen op functioneren) en de reden waarom in kundalini yoga kriya’s worden gedaan om vloeistoffen in je lichaam te laten circuleren. Ons brein loopt namelijk op ojas. Veel ervan en je kunt alles aan en je voelt je goed. Te weinig en je loopt vast. Kriya’s in kundalini yoga bewegen de ojas door het lichaam en naar je brein. Denk hier bijvoorbeeld aan de Spinal Flex en de Cat Cow maar ook het aanspannen van de Mula Bhanda. Dat je ojas toeneemt en naar de juiste plekken stroomt, geeft je dat gevoel dat je je na een les weer herboren voelt.


Hoe ojas te bevorderen?

De Ayurveda geeft verschillende aanbevelingen om ojas te versterken:

  • Voeding: Voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en gemakkelijk te verteren is, zoals ghee (geklaarde boter), melk, dadels, amandelen, en honing, bevorderen ojas. Belangrijk is ook dat je gezonde, biologische voeding neemt die past bij jouw lichaamstype (dosha).

  • Levensstijl: Regelmatige routines, voldoende slaap, meditatie, yoga, en het vermijden van stressvolle situaties helpen bij het opbouwen van ojas.

  • Geestelijke Gezondheid: Positief denken, liefde, compassie en het vermijden van negatieve emoties zoals woede en haat worden geacht ojas te versterken.


Twee 'recepten' voor het versterken van je ojas:

  1. Wel 10 blanke amandelen een nacht in water en doe de noten in een blender met wat melk of water.

  2. Maak een wandeling in de natuur, misschien wel op blote voeten, en verbind je met de pracht van de natuur.


In de les van maandag 6 mei doen we een kriya voor het versterken van je ojas.


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Luchtbad

Keep up!

Manipura

Commentaires


bottom of page