top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvercasperneeteson

Over nadi's en zonne- en maanenergie


In de lessen heb ik het regelmatig over de zonne- en maanenergie in ons lichaam en dat die stromen door twee energiekanalen genaamd Ida en Pingala. Om dat eens wat meer te verduidelijken in deze blog meer daarover.Zonne- en maanenergie, een korte uitleg:

Alles begint bij de nadi’s: kanalen waardoor het bewustzijn, je levensenergie stroomt.

Je hebt in je lichaam duizenden nadi's maar drie daarvan zijn enorm belangrijk! En die gaan langs je ruggengraat. Dat zijn de Ida (links) Pingala (rechts) en Sushumna (midden).

Sushumna gaat vanuit het eerste chakra recht omhoog langs je ruggengraat terwijl Ida en Pingala er omheen slingeren, elkaar kruisend bij de chakra's. Onderstaand symbool ken je vast wel, het wordt geassocieerd met handel en diplomatie en soms, ten onrechte, met geneeskunde. (het juiste symbool voor geneeskunde is met één slang...)Betekenis: 'Nadi' is een Sanskriet term die 'kanaal' of 'stroom' betekent. In de context van yogische anatomie verwijst het naar de energiekanalen waar prana, of levensenergie, door stroomt.


De belangrijkste Nadi's

Ok, er zijn dus duizenden nadi's en daarvan zijn er weer drie de belangrijkste:

  1. Ida: Geassocieerd met de maanenergie, eindigt deze nadi bij je linkerneusgat. Ida reguleert mentale processen en koelere, meer reflecterende energieën.

  2. Pingala: Geassocieerd met de energie van de zon, eindigt deze bij je rechterneusgat. Pingala beheert de vitale, fysieke en actieve aspecten van het lichaam.

  3. Sushumna: De centrale nadi, die door het ruggenmerg loopt. Wanneer ida en pingala in balans zijn, stroomt prana door sushumna, wat kan leiden tot spiritueel ontwaken of kundalini-ervaringen.


Deze drie kanalen zijn een soort levensaderen in ons lichaam. Ze kanaliseren energie, levensenergie. Sushumna is je levenslijn en gaat over het ontwaken van je spirituele bewustzijn.

De Sushumna loopt van je perinium, waar de drie nadi's samenkomen, langs alle chakra's naar je kruin. Alle aspecten van je menselijkheid zijn hierin vertegenwoordigd.


De levensenergie wordt in de Kundalini yoga voorgesteld als een opgerolde slang die onder aan de wervelkolom ligt te slapen. Door het beoefenen van yoga in de breedste zin van het woord kun je deze levensenergie opwekken en een verhoogd bewustzijn krijgen. Maar dat lukt niet alleen door yoga te doen, maar ook door yoga te leven, en dat is nog net wat moeilijker.

 

De Ida en Pingala zijn een soort van tegenpolen, als plus en min, yin en yang, die balans zoeken....

De Ida staat dus voor de energie van de maan en de Pingala voor de energie van de zon.

De maan staat voor vrouwelijk, voor koelte en kalmte en mysterie, levensgevende energie.

Ida is voedend en reinigend, visueel en emotioneel van aard.

De zon staat voor mannelijk, voor kracht, actie, warmte, energie en duidelijkheid.

Pingala is eliminerend, verbaal en rationeel van aard.


En daar kun je gebruik van maken. Wil je kalm worden, lekker slapen of verkoelen: sluit je rechter neusgat en adem lang en diep door je linkerneusgat. Maar wil je juist actie en power of kan je wat hitte gebruiken: adem door je rechterneusgat. Probeer zelf maar, echt heus het werkt!

 

En met alle kou in de wintermaanden is een beetje zonne-energie wel fijn en daarom gaan we maandag 15 januari de surya kriya doen. Deze gemakkelijke serie oefeningen activeert de zonne-energie in je. En zonne-energie moet je je voorstellen als creativiteit, charisma, warmte, openheid, dynamiek, actie en vitaliteit. De surya kriya doen is als het nemen van een flinke slok levensenergie, dat klinkt lekker toch? Na deze serie oefeningen bruist je lichaam maar is je geest helder en stil. En ben je lekker warm. Ook wat waard...

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Luchtbad

Ojas!

Keep up!

Comments


bottom of page